Verkko-Spin 2/2021 – Luonto ja utopia

Nostot

TÄSSÄ NUMEROSSA

Ilmaa, rauhaa ja iguanodoneja – Dinotopian kehittyvä ekoutopia

Kuva: F. John 1902-1906

Miksi dinosauruksia? Dinotopia-kirjat vastaavat ”miksi ei” kerta toisensa jälkeen kuvatessaan herkkää, värikästä ekoutopiaa. Näinä dystopian kulta-aikoina Dinotopian visio vaikuttaa yhä rohkeammalta ja tarpeellisemmalta.

Lue loppuun

Spin 1/2021 ilmestyy pian – teemana Luonto ja utopia!

Uusin Spin ilmestyy aivan kohta! Numeron 1/2021 teema on ”Luonto ja utopia” ja se on toteutettu yhteistyössä Luonto-Liiton Varsinais-Suomen piirin kanssa. Maailmanlopun otsikoiden kyllästämässä maailmassa hyvät uutiset ovat harvassa, ja uuden spekulatiivisen fiktionkin alueella usein keskitytään dystooppisiin kuvauksiin tulevaisuudestamme. Tässä numerossa halusimme synkkien tulevaisuuskuvien sijaan keskittyä utopiaan: millaisia ratkaisuja spekulatiivinen fiktio tarjoaa ympäristöongelmiin?

Numerossa tutustumme uuteen, vihreään punk-genreen, esittelemme ympäristöongelmia luovasti ratkaisevia novelleja, ja kurkistamme Dinotopia-trilogian maailmaan, jossa ihmiset ja dinosaurukset elävät yhteisymmärryksessä. Näitä ja paljon muuta uusimmassa Spinissä!

Spin lähetetään Turun Science Fiction seuran jäsenille, jotka ovat tilanneet Spinin liittymisensä yhteydessä. Varmista, että saat Spinin postiluukkuusi: jos et muista, oletko TSFS:n jäsen, niin voit tarkistaa sen lähettämällä sähköpostia osoitteeseen hallitus@tsfs.fi. Jos haluat liittyä jäseneksi tai olet muuttanut viime aikoina, niin käytä liittymislomaketta tehdäksesi osoitteenmuutoksen.

Nähdään Turun kirjamessuilla! 🖖

Spinille uusi päätoimittaja

Spin haki kesän aikana uutta päätoimittajaa. Nyt uudeksi päätoimittajaksi on valittu 25-vuotias Amanda Suomi. Hän on spefinörtti ja intohimoinen videopelaaja, joka on juuri aloittamassa pelitutkimuksen maisteriopintoja. Suomi on valmistunut vuonna 2020 mediatutkimuksen kandidaatiksi ja hänellä on muutaman vuoden kokemus viestintätehtävistä sekä yhdistyksissä että palkkalistoilla.

”Spefissä minua erityisesti kiinnostavat kauhun ja fantasian alagenret sekä ruumiillisuuden, mytologian ja affektin teemat. Spefi on monimuotoinen genre, jolla on merkittävä asema yhteiskunnassamme toisenlaisten todellisuuksien kuvittelijana, vaihtoehtoisen tien näyttäjänä, ’mitä jos?’ -kysymysten kyselijänä ja luovuutta ruokkivana voimana”, Suomi kertoo.

Suomi aloittaa Spinin päätoimittajana numerosta 2/2021 alkaen.

”Spefisisältöjen aarreaittana Spin on levittänyt spefin ilosanomaa monipuolisten artikkeleiden kautta, joita taitavat vapaaehtoiset ovat kirjoittaneet ja kuvittaneet. Aionkin päätoimittajana pitää yllä lehden korkeaa tasoa, kehittää lehden kautta spefin tunnettavuutta, ja tarjota kaikille spefistä kiinnostuneille kannustavan ja inklusiivisen toimitusyhteisön”, Suomi sanoo.

Vuodesta 2017 Spinin päätoimittajana toiminut Anna Mattila jättää tehtävänsä numeron 1/2021 jälkeen.

”Lähes viiden vuoden aikana olen tavoitteellisesti kehittänyt Spiniä uuteen suuntaan. Koen, että minun työni Spinin päätoimittajana on nyt tehty ja on aika antaa kapula eteenpäin. Olen luottavainen Amandaan. Hän pitää Spinistä taatusti hyvää huolta”, Mattila sanoo.

Spin etsii uutta päätoimittajaa

Kiinnostaako sinua fantasia- ja science fiction -kirjallisuuteen keskittyvän harrastelehden päätoimittaminen? Turun Science Fiction Seura ry etsii Spin-lehdelle uutta päätoimittajaa tästä syksystä alkaen. Tehtäviin saa perehdytyksen ja apua muulta toimitukselta, nykyinen päätoimittaja mukaan lukien. Lehdentekoprosessin aiempi tuntemus ei ole välttämätöntä, mutta siitä on toki hyötyä.

Päätoimittajan tehtäviin kuuluvat Spinin sisältöjen suunnittelu ja toimitustyön koordinointi yhdessä lehden toimituskunnan kanssa: aikataulutus, tehtävien jako ja niiden hoitumisen varmistaminen. Keskeisessä roolissa ovatkin yhteydenpito tekijöihin ja ulkopuolisiin tahoihin sekä vastuullinen päätöksenteko. Lehden yleisilme rakentuu lopuksi materiaalien editoimisella, kuvitusten hankkimisella ja juttujen järjestelyllä yhteistyössä taittajan kanssa.

Jos olet kiinnostunut tai sinulla on kysymyksiä aiheesta, laita viestiä osoitteeseen: spin@tsfs.fi

Spin on äskettäin uudistunut, Suomen vanhin spekulatiiviseen fiktioon keskittyvä julkaisu. Lehti on pääasiassa TSFS-yhdistyksen jäsenlehti (noin sata jäsentä), mutta sitä tilaavat myös maan suurimmat kirjastot. Lehden verkkoversio lanseerattiin vuonna 2020. Spin tehdään tällä hetkellä vapaaehtoisvoimin yhdistyksen budjetin ja mainosmyynnin asettamissa rajoissa.