Tutustu Spiniin!

Uusin Spin – 1/2021

Numeron 1/2021 teema on luonto ja utopia. Lehti on tehty yhteistyössä Luonto-Liiton Varsinais-Suomen piirin kanssa.

Uutisten huutaessa entistä enemmän maailmanlopun otsikoita halusimme keskittyä valoisampaan tulevaisuuteen, utopiaan. Minkälaisia ratkaisuja spekulatiivinen fiktio tarjoaa ympäristöongelmiin? Tätä aihetta käsittelevät erityisesti Otava Korkan solarpunk-artikkeli sekä Essi Pihkalan katsaus dinosaurusutopiaan. Lisäksi haastattelimme ympäristötutkijaa ja scifi-kirjallisuuden harrastajaa Ville Lähdettä. Hän kertoo, mitä toivoisi näkevänsä lisää tieteiskirjallisuudessa. Olemme myös koonneet vinkkejä suoratoistopalveluiden tarjonnasta lehden teeman ympäriltä.

Ympäristöteemasta innostuneina päätimme pitkästä aikaa hakea novelleja kirjoituskutsulla. Haimme maksimissaan kolmen sivun mittaisia novelleja, jotka käsittelevät jollain tapaa ympäristöongelmia ja spekulatiivisia ratkaisuja niihin. Novellikutsun suosio ilahdutti toimitusta: saimme peräti 38 novellia, jotka tarjosivat toimituksesta koostuneelle raadille monipuolista ja kekseliästä luettavaa. Valitsimme lehteen Riku Lehtimäen, Pihla Tammiston ja Sanna Tolmusen novellit, joilla kaikilla on oma lähestymistapansa kirjoituskutsun antamiin teemoihin.

Teemaan liittyvien juttujen lisäksi Shimo Suntila muistelee alkuvuonna menehtyneen kauhukirjailija Boris Hurtan uraa ja nostaa esiin yllättäviä yksityiskohtia ja helmiä vuosien varrelta. Odottamaton uutinen Hurtan kuolemasta järkytti suomalaista fandomia.Hurtan vaikutus suomalaiseen kauhukirjallisuuteen on kiistaton.

Lehdessä on 44 sivua, värilliset kannet ja mustavalkoiset sisäsivut.

Tilaa Spin täältä!

Lehden sisällysluettelo

 • Pääkirjoitus
 • Milla Aalto: Ympäristövaikuttamista spekulatiivisen fiktion keinoin
 • Otava Korkka: Solarpunk – Vihreätä utopiasta todellisuudeksi?
 • Essi Pihkala: Ilmaa, rauhaa ja iguanodoneja – Dinotopian kehittyvä ekoutopia
 • Toiveena ekoteknologisen muutoksen kuvaus – Haastattelussa Ville Lähde
 • Mitä kannattaa katsoa?
 • Shimo Suntila: Boris Hurtta – suuri roskakirjailija
 • Kirja-arvioita
  • Stuart Turton: Pimeitten vetten paholainen
  • David Wallace-Wells: Asumiskelvoton maapallo. Elämää lämpenemisen jälkeen
  • Anna Kaija & S.A. Keränen: Rajatut – tarinoita realismin ja fantasian risteyksessä
  • Maja Lunde: Viimeiset
  • Emmi Itäranta: Kuunpäivän kirjeet
  • Anne-Maija Aalto: Korent
  • JP Koskinen: Hukkuva maa
  • H.P. Lovecraft: H.P. Lovecraftin parhaat
  • Suzanne Collins: Balladi laululinnuista ja käärmeistä
 • Sarjakuva – Jouko Pukkila: Lampaita
 • Novelli – Riku Lehtimäki: Utopian kääntöpuolella
 • Novelli – Sanna Tolmunen: Lokki ja drobotti
 • Novelli – Pihla Tammisto: Ja järvikin kerran jäätyy

Mikä on Spin?

Spin on Turun Science Fiction Seuran (TSFS) julkaisema scifiin, fantasiaan ja muuhun spekulatiiviseen fiktioon keskittyvä kulttuurilehti. Lehdessä julkaistaan muun muassa kotimaisia ja ulkomaisia spefinovelleja sekä arvosteluja, artikkeleita ja uutisia kirjoista, elokuvista, sarjakuvista ja muista spefiharrastajia kiinnostavista aiheista.

Spin on suomalaisen spefilehtien joukossa niin sanottu yleisaikakauslehti, joka käsittelee laajasti erilaisia kiinnostavia spekulatiivisia aiheita. Vuodesta 2020 lähtien Spin on ottanut käyttöön teemoitetut numerot. Lehden sisällössä painottuvat uudet ilmiöt ja turkulaisuus.

Spin ilmestyy kahdesti vuodessa painettuna lehtenä. Samalla Verkko-Spiniin ilmestyy valitun teeman mukaista sisältöä. Verkko-Spiniä päivitetään myös painettujen numeroiden välissä.

Tutustu vanhoihin numeroihin arkistossa. (Linkki vie TSFS:n sivuille.)

Spin uusien kirjoittajien nostajana

Spin julkaisee jokaisessa numerossa kaunokirjallisia tekstejä, kuten novelleja ja raapaleita. Spinillä on suuri merkitys uusien suomalaisten spefi-kirjoittajien tukijana ja esiin nostajana. Lehdessä on pitkään julkaistu Nova– ja Noviisi-kirjoituskilpailujen satoa. Kilpailuissa menestyvät tekstit saavat palautetta tuomaristolta, ja kirjoittajia ohjataan tekstien jatkotyöstämisessä ennen niiden julkaisemista lehdessä.

Spin haluaa tukea myös kirjoittajia, joita kiinnostaa lehtijuttujen kirjoittaminen. Toimitus vastaanottaa mielellään juttuideoita ja on valmis työstämään juttuja kirjoittajan kanssa huolellisesti, jotta ne pääsevät loistamaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Lehden historiaa

Spin on ilmestynyt vuodesta 1977 lähtien. Se on Suomen vanhin tieteis- ja fantasiakirjallisuuteen keskittyvä julkaisu, joka on ilmestynyt keskeytyksettä ensimmäisestä numerostaan saakka.

Lehden ensimmäinen päätoimittaja oli Markku Haapio. Haapio jatkoi päätoimittaja vuoteen 1980 asti, minkä jälkeen lehteä toimitti jonkin aikaa toimituskunta. Toimituskunnasta päätoimittajaksi nousi lopulta Kari Mäentaka.

Spinin ulkoasu ja sisältö ovat vaihdelleen vuosien ajan runsaasti. Siihen ovat vaikuttaneet päätoimittajien ja toimituskunnan vaihtuvuus sekä TSFS:n taloudellinen tilanne. Esimerkiksi numero 1/1990 on vain neljän sivun mittainen, kun taas numerossa 1/2000 oli peräti sata sivua. 

Lehden julkaisutahti on myös vaihdellut paljon. Keskimääräisesti Spin on pyrkinyt ilmestymään neljä kertaa vuodessa.Välillä lehteä on kuitenkin julkaistu peräti kuusi kertaa vuodessa, kuten vuosina 1993–2001. Vuodesta 2016 lähtien Spin on ilmestynyt painettuna kaksi kertaa vuodessa (paitsi vuonna 2017, jolloin ilmestyi kaksiosainen English Special), sillä kun opetus- ja kulttuuriministeriö muutti apurahakriteerejään, Spinin kaltaiset pienlevikkiset lehdet jäivät tuen ulkopuolelle. 

Spin on ilmestynyt kolme kertaa englanninkielisenä erikoisjulkaisuna:

Spin 2/2011 – English Special
Spin 2/2017 – English Special
Spin 2b/2017 – English Fiction Special

Lista Spinin päätoimittajista 1977–2021:

Markku Haapio, 1977–1980
Kari Mäentaka, Timo Mäntylä ja Esa Riihonen (toimituskunta), 1980–1981*
Kari Mäentaka, 1982
Harri Haarikko, 1983–1986
Erkki Lindholm, 1986–1988
Ben Roimola, 1988–1992
Pasi Neva, 2/1990
Tero Ykspetäjä, 1993–1997
Shimo Suntila, 1997–2004
Leila Paananen (toimitussihteeri), 3–4/2004, 4b/2004*
Johanna Ahonen, 2005–2007
Tiina Männistö-Funk, 1/2008
Mari Saario, 2008–2010
Mirelle Aalto, 2010–2012
Milla Aalto, 2013–2014
Akseli Pekkarinen, 2015–2016
Anna Mattila, 2017–2021
Amanda Suomi 2021–

* Lehdellä ei ollut päätoimittajaa.